Tech reorganiseert in dit nieuwe jaar

In een sector waar de technologie voortdurend vooruitgaat, zijn tienduizenden jobs in gevaar. Is AI hiervoor verantwoordelijk, of is het gewoon een natuurlijke evolutie van het milieu?

post-image-3

Sinds begin 2024 werden 3.400 jobs geschrapt bij 138 bedrijven waaronder Microsoft, SNAP PayPal en vele andere. Deze cijfers, afkomstig van Layoffs.fyi en gepubliceerd door de Financial Times, tonen aan dat de sector sinds maart 2023 nooit zoveel ontslagen kende. Het laatste jaar was een van de moeilijkste voor de sector, met in totaal 263.000 geschrapte banen.

In het begin leek het erop dat AI als zondebok aangewezen zou worden voor deze ontslaggolf. Om de ontslagen te  rechtvaardigen verklaren de bedrijven dat zij zich voorbereiden op deze nieuwe technologie door hun personeelsbestand te reorganiseren en zo hun productiviteit te verhogen.

De actie verplaatst zich
Deze inkrimpingen van het personeelsbestand gaan echter vaak gepaard met een rekruteringsstrategie. Het is daarbij de bedoeling om banen en personeelsleden te schrappen die niet compatibel geacht worden met de oriëntatie naar artificiële intelligentie, terwijl de profielen behouden blijven die in lijn liggen met de nieuwe strategie en de vereiste vaardigheden bezitten. Een sprekend voorbeeld hiervan is SAP, dat onlangs aankondigde dat het 8.000 banen wil schrappen, goed voor 7% van zijn personeelsbestand. Toch is de Duitse softwaregigant van plan om tegen het einde van het jaar hetzelfde aantal personeelsleden te behouden.

Alhoewel al die acties tegelijkertijd lijken te gebeuren, wordt toch elk ontslag gemotiveerd door een specifieke context en reden. Neem het voorbeeld van Meta dat in 2022 massale ontslagen aankondigde omdat de investering in de Metaverse een prioriteit geworden was. Terwijl sommige bedrijven gewoon de trend volgen, zijn anderen verplicht om tot massale ontslagen over te gaan, zoals het geval was bij SNAP.

Back to top button
Close
Close