De webontwikkelaar als internetcoördinator

Enkele bedenkingen bij de toekomst van het beroep van webontwikkelaar, nav een lezing op 19 maart 2008 op de Belgium E-business Expo.

post-image-3
Het was enigszins vreemd vast te stellen dat op de eerste editie van de E-businessbeurs onder de standhouders nagenoeg geen webontwikkelaars aanwezig waren, maar wel de toeleveranciers (hostingbedrijven, e-mailmarketing specialisten, zoekmachineoptimalisatiebedrijven, bedrijven die oplossingen bieden om online te adverteren of online betaalmogelijkheden implementeren).

Het bewijst in elk geval dat internet meer geworden is dan louter code produceren. We hebben nu het instrument, laten we er ook iets mee doen.

En laten we eerlijk zijn: het is een grote vijver, zoals mag blijken uit deze cijfers (bron: Unizo, DNS, Spectron). De Vlaamse sector van webontwikkelaars telt 1500 bedrijven (ruim gedefiniëerd), waarvan 700 vennootschappen. De top 200 genereert 75 mio EUR omzet. De Vlaamse markt telt ruim 230.000 bedrijven en 250.000 éénmanszaken. Er zijn 300.000 bedrijfsdomeinnamen (.be) geregistreerd en 80% van de KMO’s heeft een website.


De rol van de webontwikkelaar

De vraag is alleen welke rol de webontwikkelaar hier verder in kan spelen. De lage instap-drempel en het vooruitzicht om vrij en gevarieerd te kunnen werken, maken het beroep uiteraard aantrekkelijk. Nochtans merken we een duidelijkere profilering bij de iets grotere webbedrijven (die personeel tewerkstellen) zowel op het vlak van de manier van werken als de aangeboden technische oplossingen. Het mag overigens een goeie zaak genoemd worden dat webontwikkeling niet langer meer synoniem staat voor het afleveren van een digitale folder. De veelheid aan mogelijkheden die het internet als technologie en als communicatie-instrument biedt, geraken meer en meer verweven met klassieke functies en bedrijfsprocessen.

Het spreekt voor zich dat bijgevolg meer en meer van de webontwikkelaar verwacht wordt ook kennis en expertise te hebben van dit verdergaand geïntegreerd gebruik van internet. Omdat we jammer genoeg geen van ons allen superman of supervrouw zijn, lijkt het dan ook evident dat de webontwikkelaar zich laat omringen door diverse specialisten. Op die manier krijgt de term webontwikkelaar een generieke betekenis en staat het voor een multi-disciplinair team (zij het met werknemers, zij het een netwerk van zelfstandigen of freelancers) dat meer en meer belangrijke taken moet coördineren. Denken we hierbij aan aspecten inzake logistiek (bv. bij e-commerce, e-procurement,…), maar ook aan technische issues (hosting, security,…), financiële en juridische aspecten.
 

De meerwaarde van de webontwikkelaar

De webontwikkelaar krijgt op die manier enerzijds bijkomende verantwoordelijkheden, die hij met een grote beroepsernst dient aan te pakken, maar anderzijds wordt het ook makkelijker om zijn duidelijke meerwaarde te bewijzen. In die optiek staat internetcoördinator voor een “enriched” webontwikkelaar, waarbij op geen enkel moment afbreuk gedaan wordt aan de overtuiging dat de aanwezigheid van state-of-the-art technische skills essentieel blijven zo niet de basis vormen om het beroep duurzaam te maken.


Marc Mestdagh, gedelegeerd bestuurder FeWeb
Gepubliceerd in de FeWeb Nieuwsbrief nr 32 (mei 2008): http://feweb.be/nb/feweb_nb32.pdf

Back to top button
Close
Close