Connect with us
woman-sunglasses

Social Media

Facebook activeert gelaatsherkenning standaard voor iedereen

Facebook activeert gelaatsherkenning standaard voor iedereen

Het systeem voor de herkenning van gezichten, dat Facebook in een eerste fase reeds in de Verenigde Staten testte, wordt nu in de rest van de wereld uitgerold.

Maar volgens de uitgever van antivirusproducten Sophos maakt het sociale netwerk nogmaals inbreuk op de privacy van haar leden, door hen deze dienst op te dringen zonder voorafgaande verwittiging.

Indien u ongerust bent over bepaalde foto`s van uzelf op Facebook, dan kan u die nu verwijderen. Gisteren heeft de uitgever van beveiligingssoftware Sophos bekend gemaakt dat het sociale netwerk een systeem voor gelaatsherkenning op foto`s geactiveerd heeft bij de accounts van haar gebruikers, zonder hen hiervan te verwittigen. Facebook had deze dienst in december gelanceerd, maar hij was enkel in de operationeel in de Verenigde Staten.Daar bestaan waarschijnlijk goede redenen voor: buiten de Verenigde Staten zijn de wetten op de privacy veel strenger, en de site zou al snel onder vuur gekomen zijn.Deze functie was niet onmiddellijk voor iedereen beschikbaar, en de gebruikers van Facebook konden zich niet op voorhand uitschrijven om te voorkomen dat zij getagd zouden worden op weinig flatterende foto`s. In plaats daarvan moesten zij wachten tot zij gemarkeerd werden als wel of niet voorkomend op een foto. Het echte probleem lag niet meteen bij de technologie, als wel bij de ontplooiing ervan.Facebook gebruikt de gelaatsherkenning om de "vrienden" van gebruikers aan te sporen om hen te taggen, wat betekent dat er grote kans bestaat dat de foto`s gemarkeerd zullen worden. De gebruikers zijn immers meer geneigd om iemand te taggen indien het sociaal netwerk een bericht zendt en suggereert wie deze persoon zou kunnen zijn. Dit taggen verschilt niet veel van de manier waarop het gewoonlijk geschiedt - de vrienden op Facebook konden altijd al foto`s van andere leden taggenn, en die laatsten hadden dan de mogelijkheid om zichzelf manueel te ont-taggen. Maar wat nu verschillend is, is dat het proces nu halfautomatisch verloopt, wat een inbreuk is in de ogen van sommigen, zoals de uitgever Sophos: "Facebook zou de gebruikers niet mogen verplichten om zich uit te schrijven, doch enkel hen aansporen om deze functie voor gelaatsherkenning te aanvaarden", betreurt Graham Cluley, consultant voor de uitgever van antivirusproducten. Volgens hem is het alsof Facebook inbreuk maakt op de privacy van haar leden door een list te gebruiken. Hij meent ook dat het niet aan het sociaal netwerk is om deze keuze te maken.Een andere gigant van het internet, Google, lijkt geen belangstelling te hebben voor gelaatsherkenning. Bij het colloquium D9 van All Things D heeft de baas van Google, Eric Schmidt, onthuld dat Google ook gewerkt had aan de integratie van gelaatsherkenning, om er dan vanaf te stappen omwille van het verhoogde risico op potentieel misbruik.Véronique Arène


Meer info op: http://www.lemondeinformatique.fr/

Click to comment
Beelance Forum Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top