De UP24-armband van Jawbone!

Onlangs stelden we de wearable van Xiaomi voor. Nu testen we de Up-armband van Jawbone (€ 129,99 online).

post-image-3

Bij het openen van de verpakking valt de verrassende vorm van de armband meteen op. De armband heeft immers geen specifieke sluiting, maar twee magnetische uiteinden die zorgen dat hij om de pols blijft zitten. In het begin is dat wat vreemd, maar het went snel.

Net als bij andere draagbare gadgets wordt de UP van Jawbone gesynchroniseerd met een app. De app, die beschikbaar is voor iOS en Android, heeft een intuïtieve interface en is makkelijk te gebruiken. De startpagina is de tijdlijn van de activiteiten die de armband heeft doorgestuurd en van de inhoud die de gebruiker heeft toegevoegd.
Na 15 minuten heeft de gebruiker elk lateraal onderdeel (links en rechts) onder de knie en kan hij zijn activiteiten beginnen op te volgen.

De lichaamsbeweging wordt permanent gemonitord door de ingebouwde stappenteller. Zodra de armband wordt gesynchroniseerd met de app, zijn de inspanningsstatistieken rechtstreeks te zien in de app. En dat is nog niet alles. De gebruiker speelt een belangrijke rol in de informatiedoorstroming. De gebruiker kan op de startpagina immers rechtstreeks informatie toevoegen over zijn fysieke activiteit (keuze van de activiteit, duur, moeilijkheidsgraad), zijn maaltijden, zijn slaapgewoonten, zijn gewicht…

Een voorbeeld: na elke maaltijd kan de gebruiker invullen wat hij heeft gegeten. De verschillende types voeding kunnen worden opgezocht via een zoekmachine, die de zoekopdracht koppelt aan de bestaande voedingsmiddelen in het systeem. Voor de producten die hij kent, is de tool fantastisch, want hij geeft je meteen het juiste aantal calorieën, maar de lijst had gerust wat uitgebreider mogen zijn. Wat deze functie zo interessant maakt, is immers het aantal opgenomen calorieën. Maar als een voedingsmiddel niet in de database zit, wordt het moeilijk om precies te weten hoeveel je opneemt. Toch kun je door wat te zoeken tot een relatief realistische consumptie komen. De app onthoudt de geschiedenis en je vindt eerder gebruikte voedingsmiddelen dus makkelijk terug. Een ideale functie zou zijn als je standaardmaaltijden kon samenstellen en zo alle voedingsmiddelen rechtstreeks kon importeren naar elke maaltijd (bv. ontbijt).

Met de app kun je niet alleen je eetgewoonten opvolgen, maar ook je slaap analyseren. Er zijn zelfs drie mogelijkheden om de slaapmodus te starten: op de armband drukken, de slaapmodus opstarten in de app of niets doen en de volgende ochtend manueel importeren. Hoe je het ook doet, de resultaten zijn behoorlijk indrukwekkend, want de informatie lijkt echt wel coherent met hoe je hebt geslapen. Er worden verscheidene parameters geanalyseerd en de statistieken die daaruit worden opgemaakt, geven je een goed inzicht in de verschillende slaapfases. De app heeft zelfs een functie die de armband laat trillen vanaf een bepaald moment vóór je wakker wordt.

Je hebt het gebruik van de armband vlug onder de knie en je wordt helemaal verslaafd aan de statistieken, waardoor je een totaalbeeld krijgt van je fysieke activiteit en je lijn.

Om helemaal volledig te zijn, willen we toch twee minpuntjes vermelden. Door zijn vorm zit de armband niet altijd even gemakkelijk en de tool om voedingsmiddelen te importeren, zou wat krachtiger mogen. De monitoring via de armband kan ook worden geïntegreerd in andere apps. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan de vraag van gebruikers die één globaal monitoringsysteem willen.

De UP24 van Jawbone is een armband die, in combinatie met de app, een volledige en leuke oplossing biedt voor alle sportievelingen en ‘quantified-self-fans’. Hij mag tot de beste draagbare gadgets op de markt worden gerekend.

 

 

Back to top button
Close
Close