De Belgische gebruiker loopt het risico op een `digitaal geheugenverlies`

De gebruikers kunnen zich moeilijk gegevens herinneren die op digitale toestellen bewaard worden.

post-image-3

Het "Google-effect", de impact op ons geheugen doordat wij alle informatie online kunnen opzoeken, heeft zich nu ook uitgebreid tot belangrijke persoonlijke informatie en tot mobiele toestellen. Dat is wat blijkt uit een nieuw onderzoek van Kaspersky Lab. Het onderzoek toont aan dat de meeste gebruikers in Europa die een mobiel toestel bezitten, belangrijke telefoonnummers niet van buiten kennen. Het gaat onder andere om de telefoonnummers van hun kinderen (57%), de school van de kinderen (90%) en het werk (51%).

In de Benelux is de situatie nog wat erger: 64% van de ondervraagde personen kent het nummer van zijn kinderen niet van buiten, 92% kan zich het nummer van de school van de kinderen niet herinneren, en 54% heeft zelfs problemen met het telefoonnummer van het werk. Ongeveer een derde daarvan is niet in staat om zich het nummer van de partner te herinneren (34% in de Benelux) en dit terwijl zes op tien personen zich nog altijd het telefoonnummer kunnen herinneren van het huis waar zij tussen hun 10e en 15e verjaardag woonden. Om deze situatie te omschrijven gebruikt Kaspersky de term `Digitaal geheugenverlies`: het feit dat men de informatie vergeet die toevertrouwd werd aan een digitaal toestel dat het opslaat en onthoudt.

Het onderzoek werd door Kaspersky uitgevoerd bij 6.000 gebruikers van 16 jaar en ouder, in zes Europese landen. De resultaten suggereren dat ons onvermogen om belangrijke informatie te onthouden het gevolg is van het feit dat wij de verantwoordelijkheid voor het onthouden overgedragen hebben aan digitale toestellen zoals de smartphones. Bijna de helft (43%) van de jongste ondervraagde gebruikers (16 tot 24 jaar) zegt dat de smartphone bijna alles bevat wat zij moeten weten of wat zij zich moeten herinneren. Maar het onderzoek stelt dit "digitaal geheugenverlies" vast bij alle leeftijdsgroepen, met een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. In totaal geeft 29% van alle ondervraagden in de Belenux toe dat zijn smartphone als zijn geheugen dient.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de gebruikers vrezen dat de informatie die op hun digitale toestellen bewaard is, en in het bijzonder op hun smartphone, beschadigd raakt of verloren gaat. Vier vrouwen op tien en dezelfde proportie voor alle respondenten van 16 tot 24 jaar, zijn vooral bang om souvenirs te verliezen die op hun digitale toestellen opgeslagen staan. Voor 25% van de vrouwen en van de jongere respondenten zou dit zelfs een echt probleem zijn: hun toestellen zijn de enige plek waar zij foto`s en contactgegevens bewaren.

"Het feit dat wij dingen vergeten is op zich niet erg. Wij zijn wezens met een formidabel aanpassingsvermogen en wij moeten niet noodzakelijkerwijze alles onthouden, want dat is niet in ons belang. Vergeten kan echter minder praktisch zijn wanneer het gaat om informatie die wij niet mogen verliezen", aldus Dr. Kathryn Mills, verbonden aan het UCL Institute of Cognitive Neuroscience van Londen. "Een van de redenen waarom de gebruikers zich minder bekommeren om het onthouden van informatie, is dat zij beschikken over digitale toestellen waarop zij rekenen om het in hun plaats te doen. In vele samenlevingen is het feit dat men toegang heeft tot het internet even normaal als elektriciteit of stromend water hebben".

Gezien deze groeiende afhankelijkheid van digitale toestellen als bewaarders van onze herinneringen, en van de emotionele impact van het verlies ervan, is het dan ook verontrustend vast te stsellen dat het onderzoek aantoont dat de gebruikers in Europa er niet in slagen om deze toestellen afdoend te beschermen met een beveiligingssoftware. Smartphones en tablets zijn in het bijzonder slecht beschermd: slechts één gebruiker op drie (36%) installeert beveiligingssoftware op zijn smartphone en minder dan een kwart (23%) doet het op zijn tablet. In de Benelux zijn de gebruikers nog onachtzamer: slechts 33% neemt beveiligingsmaatregelen. De gebruikers in deze regio zijn iets voorzichtiger met de tablet, want 25% beschermt die. Eén op vijf heeft geen enkele beveiliging geïnstalleerd om zijn toestellen te beschermen.

Voor meer informatie over het fenomeen van het `digitaal geheugenverlies` kunt u het rapport lezen: `De opkomst en  impact van het digitaal geheugenverlies: waarom wij moeten beschermen wat wij ons zelf niet meer herinneren.`

Back to top button
Close
Close