Pieter Abbeel lanceert zijn eigen AI-bedrijf

De Belgische specialist in robotica en artificiële intelligentie Pieter Abbeel verlaat OpenAI om in Silicon Valley zijn eigen start-up te creëren. Hij wil zijn ervaring in artificiële intelligentie in de praktijk brengen door robots te ontwikkelen die geschikt zijn om menselijke taken uit te voeren.

post-image-3

Zijn naam is uw wellicht niet bekend. Nochans is Pieter Abbeel een beroemdheid op zijn domein. Deze Belg van 39 jaar, die als burgerlijk ingenieur afstudeerde aan de KU Leuven, heeft zijn doctoraat in computerwetenschappen behaald aan de universiteit van Stanford, om dan zijn carrière aan de universiteit van Berkeley verder te zetten. In 2011 had Technology Review, een eerbiedwaardige uitgave van het befaamde MIT, hem gerangschikt bij de 35 jonge vernieuwers (jonger dan 35 jaar) om te volgen. Deze zomer vervoegde hij OpenAI, het laboratorium van Elon Musk (Tesla, SpaceX), dat zich wijdt aan onderzoek naar artificiële intelligentie.

Maar zijn avontuur met de CEO van Tesla houdt hier op! Pieter Abbeel gaat nu voor het ondernemerschap en lanceert zijn eigen start-up, samen met Peter Chen en Rocky Duane, eveneens medewerkers van OpenAI, en met Tianhao Zhang, voorheen researcher bij Microsoft.

Zijn nieuwe start-up met de naam Embodied Intelligence zal zich vooral focussen op `reinforcement learning`, een tak van machine learning die zich inspireert op gedragspsychologie en de machines menselijke taken aanleert op een trial-and-error basis.

De machines kunnen dus taken leren door menselijke gebaren te observeren. De New York Times, dat een artikel wijdt aan het project van onze landgenoot, citeert het voorbeeld van een robot met twee armen, die plastiek buizen kan vastnemen. Pieter Abbeel verricht het werk, terwijl hij een VR headset draagt en bewegingssensoren. De robot kan hem daarna imiteren op basis van deze gegevens. Voorheen had Abbeel robots al geleerd om handdoeken op te plooien.

Amplify Partners, een investeringsmaatschappij uit Silicon Valley, heeft 7 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf geïnvesteerd.

Back to top button
Close
Close