Met "Tap to Pay" maakt Apple van de iPhone een betaalterminal

Apple heeft aangekondigd dat "Tap to Pay" naar de iPhone komt. Een nieuwe functie waarmee miljoenen handelaars in de Verenigde Staten hun smartphone kunnen gebruiken als betaalterminal. Een woordje uitleg.

post-image-3

De iPhone staat op het punt om een contactloze betaalterminal te worden nu binnenkort "Tap to Pay" gelanceerd wordt in de Verenigde Staten, een functie die zich richt naar miljoenen handelaars aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Het concept van de nieuwe functie is simpel: in plaats van de klassieke betaalterminal zorgt de iPhone, via zijn NFC-chip, voor de authenticatie van de transacties.

Alles speelt zich af op het scherm: het tonen van het te betalen bedrag en het kleine NFC-logo om aan te geven waar de klant zijn iPhone moet houden, zijn Apple Watch of zijn NFC-compatibele bankkaart. De rest werkt zoals bij een klassieke contactloze betaling.

Met de nieuwe functie, die in de loop van het jaar verwacht wordt, zullen Amerikaanse handelaars zowel Apple Pay-transacties kunnen aanvaarden (nu al aanvaard door meer dan 90% van de Amerikaanse retailers), als andere contactloze betalingen (krediet- en debetkaarten, digitale wallets, e.a.), door gewoon op de iPhone te drukken via een iOS-app die compatibel is met de financiële partner.

De Tap to Pay-technologie, die voortspruit uit de overname van de Canadese start-up Mobeewave twee jaar geleden, werd ontwikkeld in partnerschap met financiële instellingen, die nu de optie aan hun klanten kunnen aanbieden.

Stripe zal zo het eerste betaalplatform worden dat haar professionele klanten deze functie vanaf volgend voorjaar zal aanbieden, vervat in de "Shopify Point of Sale" app. Andere platformen en betaalapps zullen later in het jaar volgen. Net als de Apple Stores die deze functie in de volgende maanden gaan gebruiken.

Om Tap to Pay te kunnen gebruiken moeten de gebruikers wel over een iPhone XS of later beschikken. Er is geen andere extra hardware nodig.
Hierdoor zullen bedrijven betalingen kunnen aanvaarden, ongeacht waar zij hun activiteit uitoefenen.

Dat Apple met zijn nieuwe "Tap to pay"-dienst start, duidt erop dat Apple zich duidelijk wil profileren als een belangrijke speler voor mobiele betalingen. Zonder angst om op de tenen te trappen van Block (ex-Square), de FinTech van Jack Dorsey, CEO van Twitter.

Alhoewel enkel de Verenigde Staten betrokken zijn bij de komst van de nieuwe betaaldienst, valt het te verwachten dat die binnenkort internationaal uitgerold wordt.

Back to top button
Close
Close