Historische kapitaalronde voor Swappie

De leverancier van refurbished iPhones haalt 108 miljoen euro op bij het kapitaal-ontwikkelingsbedrijf Verdane. De grootste kapitaalronde voor de Finse start-up, die de circulaire economie voor smartphones wil hervormen.

post-image-3

Het online platform voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones Swappie heeft zopas een derde kapitaalrond achter de rug, voor een bedrag van 108 miljoen euro. Deze fondsenwerving werd geleid door het kapitaal-ontwikkelingsbedrijf Verdane, gespecialiseerd in technologische en duurzame bedrijven, naast de bestaande investeerders Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures en TESI.

Die laatste kapitaalronde brengt de totale financiering van het bedrijf op meer dan 149 miljoen euro, na een eerste fondsenwerving van 35,8 miljoen euro die het in juni 2020 realiseerde.

Het in Finland gevestigde bedrijf Swappie zal deze fondsen gebruiken voor de ondersteuning van haar Europese expansie- die in een jaar tijd bijna verdubbeld is- en voor de versnelling van de groei van haar activiteit, te weten het aankopen, opknappen en verkopen van tweedehands iPhones.

Het Finse bedrijf, gesticht in 2016, heeft sinds haar oprichting de ambitie om de markt van elektronische toestellen te transformeren door de circulaire economie. Volgens bepaalde prognoses zouden smartphones maar liefst 146 miljoen CO2 uitstoot veroorzaken in 2022, waarvan 83% afkomstig zou zijn van de vervaardiging, de verzending en het eerst jaar van gebruik van de 1,4 miljard nieuwe smartphones die in 2022 geleverd zouden worden.
"Kan je een mobiele telefoon nog een jaar langer laten gebruiken, dan zou je meer dan 2 miljoen ton emissies besparen", aldus het bedrijf.

De wereldwijde markt van tweedehands en refurbished smartphones zou, dankzij spelers zoals Swappie of Black Market, van 2022 tot 2027 een jaarlijkse groei moeten kennen van 10,23%.

Back to top button
Close
Close