Google weigert het `Recht om vergeten te worden` op wereldwijde schaal toe te passen

Google heeft bekend gemaakt dat het weigert zich te plooien naar het rechterlijk bevel dat de Commission Nationale de l`Informatique et des Libertés françaises (CNIL) begin juni uitvaardigde, toen het de zoekmachine in gebreke stelde om het "Recht om vergeten te worden" uit te breiden naar al zijn sites.

post-image-3

De CNIL meende op 12 juni dat Google tot nu toe enkel overgegaan was tot het verwijderen van verwijzingen bij zoekopdrachten die uitgevoerd werden op een van de Europese geografische domeinextensies van zijn zoekmachine, en niet bij zoekopdrachten die bijvoorbeeld gegeven werden vanuit `google.com` of niet-Europese extensies.

De CNIL, dat zich baseerde op een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van mei 2014, meende dat "het verwijderen van de verwijzing, om effectief te zijn, op alle extensies moet slaan en dat de dienst die via de zoekmachine `Google search` geboden wordt beantwoordt aan een unieke behandeling.

Google, dat nu het risico loopt om sancties opgelegd te krijgen, schat dat 95% van de in Europa uitgevoerde zoekopdrachten, geschieden vanop plaatselijke versies van zijn website.

Het Amerikaanse bedrijf voegde eraan toe dat volgens haar geen enkel land het recht heeft om te controleren waartoe iemand die in een ander land leeft, toegang heeft.

"Daarom zijn wij om principiële redenen (…) niet akkoord (…) en hebben wij aan de CNIL gevraagd om zijn injunctie in te trekken", zo verklaarde Peter Fleischer, adviseur Google op vlak van privacy.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close