Windows 10: opgelet voor oplichters!

De laatste dagen werden in ons land verschillende personen gecontacteerd door oplichters, die hen, zogezegd namens Microsoft, uitnodigden om de update naar Windows 10 uit te voeren door middel van een software in bijlage. Een echt bedrog, dat al honderden slachtoffers gemaakt heeft in België.

post-image-3

Zodra de software in kwestie uitgevoerd is, worden alle bestanden van de computer versleuteld en verschijnt er een waarschuwing op de desktop, met een aftellende klok. Deze boodschap meldt de gebruiker dat, indien hij niet binnen de 96 uur betaalt, al zijn gegevens verloren zullen zijn…

Vermits deze cybercriminelen de mogelijkheid hadden om malware op de computer van de slachtoffers te installeren, blijft die dus ook onder de controle van de boeven. Zelfs indien het slachtoffer betaalt, dan nog bestaat het gevaar dat die gegevens onherroepelijk versleuteld zijn.

Hoe reageren op deze mail?
De eerste reactie is uiteraard geen gevolg geven aan deze mails. De update wordt automatisch uitgerold door Microsoft via Windows Update, en zal nooit via een mail verstuurd worden. "Wij werden onlangs geïnformeerd over enkele pogingen tot oplichting waarbij de gebruiker uitgenodigd wordt om op een schadelijke link in een e-mail te klikken. Wij vestigen echter de aandacht van onze gebruikers op het feit dat Windows 10 niet geleverd wordt via links, verstuurd per e-mails", zo beklemtoont Karel Dekyvere, Security Lead bij Microsoft BeLux.

Hoe deze mail herkennen?

  • Deze mail wordt verstuurd vanuit het adres `update@microsoft.com`, wat op het eerste zicht een gevoel van vertrouwen creëert. Maar uit de headers blijkt dat het gaat om een IP-adres dat afkomstig is van Thailand.
  • De gebruikte kleuren in de mail komen overeen met het kleurenschema van Windows 10, met name de blauwe achtergrond.
  • De mail is opgesteld in het Engels. Nochtans zijn er verschillende foutieve karakters aanwezig.
  • Onderaan de mail staat vermeld dat de content door een antivirus gescand werd. Volgens deze tekst is de mail vrij van virussen. De boodschap bevat een link naar een bestaande open source e-mail filter, wat heel wat gebruikers op het verkeerde been zet.

Wat te doen indien uw computer reeds onder controle staat van de boeven?
Hebt u al toegang gegeven tot uw computer, koppel hem dan onmiddellijk los van het internet, en voer een complete scan uit met een recente antivirussoftware. Verwijder de ontdekte malware. Indien nodig moet u uw computer opnieuw installeren. Wijzig alle wachtwoorden, zowel voor uw computer als voor uw internet accounts (messaging, Facebook, Twitter, …). Verander ook de veiligheidsvragen die u krijgt wanneer u de wachtwoorden van deze accounts vergeten bent.

Wat te doen wanneer u schade hebt?
Hebt u schade ondervonden als gevolg van deze oplichting, dan kunt u klacht wegens hacking en sabotage van uw computer indienen bij de plaatselijk politie. Verzamel alle gegevens die de feiten kunnen staven en informatie over de ondervonden schade. Noteer alle gegevens die u van de boeven ontvangt zoals de telefoonnummers, de naam en het adres van de website, en overhandig dit aan de politie.

Dergelijke aanvallen zijn ook in andere Europese landen gesignaleerd na het uitbrengen van Windows 10.




 



Back to top button
Close
Close