Google verliest gegevens door het Belgische onweer!

Bepaalde gegevens van gebruikers van de Google cloud-diensten zijn onherroepelijk gewist. De schuld van de bliksem die 4 keer insloeg op een Belgisch datacenter van de Amerikaanse gigant.

post-image-3

In een verklaring legt Google uit dat 0.000001% van zijn data gewist werd. Het zou vooral gaan om gegevens die door de gebruikers van Google-diensten in de cloud bewaard worden.

Het bedrijf heeft nu zijn cloud-klanten geïnformeerd dat hun data slechts in één enkel datacenter gehost waren, en dat er na de blikseminslag een probleem ontstond bij de batterijen. Klaarblijkelijk hebben de batterijen de back-upsystemen van de data niet gevoed, wat tot het verlies ervan leidde. En voor zover er voor deze dienst geen enkele replicatie geschiedt in een ander datacenter van Google, is het verlies van deze data waarschijnlijk definitief.

Commerciële datacenters zoals LCL, Colt, .... bouwen hun datacenters volgens de Tier 3 standaards van het Uptime Institute. In het geval van Google is bekend dat het bedrijf grote, minder redundante datacenters heeft, lager dan Tier 1-niveau (en dus minder beveiligd). Op zich zou dat geen probleem zijn indien zij de data in verschillende datacenters zouden dupliceren. Maar dat is wat zij blijkbaar niet doen voor Google Compute Engine, de commerciële cloud-oplossing voor bedrijven.

Back to top button
Close
Close