Professionele Belgische sites in vrije val!

België is het enige land van de Europese Unie dat een vermindering kent van het aantal professionele internetsites. Deze vaststelling wordt betreurd door “dwarsligger” E-mail Brokers.

post-image-3

Volgens de laatste internetbarometer die voortaan op Europees niveau wordt gerealiseerd door E-mail Brokers, kent het aantal professionele Belgische sites een daling, in tegenstelling tot de trend die in alle andere Europese landen wordt vastgesteld. “Er werden in België de voorbije twaalf maanden meer sites geschrapt dan gecreëerd,” geeft E-mail Brokers aan. Op een jaar tijd (juli 2011 tot juli 2012) hebben maar liefst 13.427 in België het web verlaten, tegenover 11.802 nieuwe verschijningen. De situatie varieert van de ene regio tot de andere: hoewel Vlaanderen iets meer (6.914) sites heeft gemaakt dan verloren (6.253), en hoewel dit ook geldt voor Brussel (2.912 gecreëerde sites tegenover 2.855 geschrapte sites), blijft Wallonië achter met 1.976 nieuwe internetsites tegenover 4.319 verwijderde sites.   

De oorzaken van deze alarmerende situatie zijn het gebrek aan soepelheid van de Belgische wetgeving, de administratieve hinderpalen en de slechte afstemming van opleidingen voor jongeren op de bedrijfsnoden. 

Volgens de conclusies van de barometer is de situatie des te schadelijker omdat de lidstaten van de Europese Unie overal extra inspanningen leveren om de ontwikkeling van de internettool te promoten. Alle Europese landen kennen immers een voortdurende verhoging van het aantal online geplaatste sites, wat van de weeromstuit zorgt voor een verhoging van het BBP. 

De vier landen die qua internetontwikkeling het meest geavanceerd zijn, zijn respectievelijk de Tsjechische Republiek (+ 11% sites op een jaar), Frankrijk (+ 10%), Portugal (+ 9%) en Hongarije (+ 9%). En om het er nog maar eens in te hameren: België blinkt eerder uit in een ander domein. Dat van de illegale internetsites, want in 2012 zijn meer dan 91% van de Belgische websites niet in orde met de Belgische wetgeving (tegenover 99% in 2011).

Back to top button
Close
Close