Mobiel gebruik: een grote kloof!

De inburgering van mobiele technologieën creëert een enorme kloof tussen werkgevers en mobiele werknemers. Een nieuwe digitale kloof die van dag tot dag dieper wordt, en die zelfs kan uitlopen op ontslagen...

90% van de mobiele Europese "elite" maakt gebruik van toepassingen die niet ondersteund worden door hun bedrijf, terwijl 84% van de werkgevers daarin een potentiële reden ziet voor ontslag...

Deze nieuwe klassenstrijd, die de mobiele werknemer tegenover de werkgever stelt, wordt aan het licht gebracht in de derde enquête van Unisys, uitgevoerd door het bureau Forrester Consulting (uitgevoerd bij 2.600 mobiele werknemers en 590 bedrijfsleiders en IT-verantwoordelijken in 9 Europese landen). En niets lijkt deze nieuwe "digitale kloof" te  verkleinen.

Bij nader inzien blijkt deze nieuwe kloof gewoon het resultaat te zijn van uiteenlopende gezichtspunten over de manier waarop privé-technologieën (portable, tablet, smartphone, mobiele apps,...) als dan niet gebruikt mogen worden op de werkvloer en tijdens de werkuren.

Enerzijds trekt een "elite" van gebruikers, de zeer actieve mobiele medewerkers, volop de kaart van innovatie en verandering bij het bedrijf. Anderzijds de bedrijfsleiders en de IT-verantwoordelijken, die daarin een bijkomende uitdaging op vlak van IT ondersteuning en beveiliging zien.

Onthouden we dat de doorbraak van de "mobiele elite" het gevolg is van een groep zeer actieve medewerkers, die nu de stuwende kracht is van deze trend tot consumerization van IT gadgets. Een groep waarvan de meerderheid (51%) verklaart zelf het materiaal te financieren die op de werkvloer gebruikt wordt.

Het onderzoek schat dat deze "mobiele elite" 21% van de ondervraagde Europese werknemers vertegenwoordigt. Een harde kern die minstens drie privétoestellen en toepassingen intensief gebruikt in het kader van zijn werk. De reden die zij aanhalen voor dit mobiele gebruik? Meer  productiviteit en efficiency (67%), een grotere tevredenheid over zijn werk (60%) en beter samenwerken met collega`s (37%).

Peter Vochten, Engagement Manager Mobility Solutions bij Unisys Belgium meent dat "bedrijven, in plaats van dit soort profielen aan te trekken en aan zich binden, weigerachtig staan tegen het principe "bring your own device". In België, net als in heel Europa, blijven tal van bedrijven hermetisch gesloten voor deze praktijk, en zijn niet bereid om de stap te zetten".

Erger nog, 84% van de ondervraagde werkgevers meent dat ongepast gebruik van niet door het bedrijf ondersteunde toepassingen een potentiële reden kan zijn voor ontslag!

Kortom, de revolutie is nog maar een smartphone verwijderd...

Back to top button
Close
Close