De toekomst van het internet beslist in Dubai

Sinds maandag zijn er 193 lidstaten van de ITU (International Telecommunication Union) bijeen in Dubai om het "Reglement voor de internationale telecommunicaties" te herzien. Een verdrag dat dateert uit 1988 (voor de opkomst van het internet) en de telecommunicatie tussen de staten regelt.

post-image-3

Een van de behandelde onderwerpen is de vraag van de toegangsleveranciers om betaald te worden wanneer het verkeer te groot is (videostreams, ...). Momenteel bepaalt het verdrag dat de operatoren, wanneer zij hun netwerken met elkaar verbinden, het verkeer gewoon onderling doorsturen, zonder het te factureren; het houdt dus geen rekening met de investeringen die de operatoren doen om gelijke tred te houden.

Over nog een ander onderwerp wordt gedebatteerd: mobiele telefonie. De Afrikaanse landen zouden immers een toeslag willen heffen op de internationale oproepen die op hun grondgebied binnenkomen.

De onderhandelingen zullen niet zonder problemen verlopen, elke Staat (die mag stemmen) wilt uiteraard haar visie op de zaken opleggen. De Verenigde Staten zijn van zin om de resoluties te verwerpen die het internet proberen te beheren terwijl de Europese landen eerder rekening kunnen houden met de argumenten van de operators.

Back to top button
Close
Close