4 lezers op 10 hebben een digitaal boek in 2012

De Federatie Wallonië-Brussel heeft begin deze week de balans voorgesteld van zes adviesorganen met betrekking tot het overheidsbeleid voor het jaar 2012 betreffende boeken en het lezen.

post-image-3

Een gelegenheid voor deze grote sector om zijn statistieken voor te stellen en bruggen te leggen tussen de verschillende disciplines waaruit de sector bestaat. Voor het eerst werden er cijfers gebracht over de populariteit van het e-boek en de evolutie van de online boekenmarkt.
In België is de markt van het "papieren" boek goed voor 259,3 miljoen euro en daalt van jaar tot jaar (-1,5% tegenover 2011).
-4 lezers op tien hebben in 2012 een e-boek gelezen.
-Het aandeel van de gekochte boeken bij de gelezen boeken ligt lager bij digitale boeken dan bij gedrukte boeken.
-2 boeken op 10 werden digitaal gekocht.
-1/3 van de ondervraagde lezers koopt boeken online.
-De Belgische lezer geeft de voorkeur aan het lezen van gedownloade e-boeken in PDF. Alhoewel het nog een minderheid is in vergelijking met het "papieren" boek, is het totaal van de digitale Belgische edities in 2012 goed voor bijna 35 miljoen euro (waarvan 9,8 miljoen in eigen uitgave in het Frans); in de sector is het omzetcijfer met 7,8% gestegen tegenover 2011. Menswetenschappen vertegenwoordigen 95% van de digitale productie.

Back to top button
Close
Close