Auto`s zullen vanaf 2015 via Wi-Fi kunnen communiceren

De Europese automobielfabrikanten zullen vanaf 2015 wagens op de markt brengen die met elkaar kunnen communiceren dankzij een super Wi-Fi, om zo bij beperkte zichtbaarheid het risico op ongevallen te verkleinen.

post-image-3

Renault heeft woensdag de resultaten voorgesteld van het experimentele "SCORE@F" project, dat een extra stap betekent naar de auto zonder chauffeur. Indien het gehomologeerd wordt, zou er begin volgend jaar een experiment op ware grootte moeten volgen waarbij op termijn 2.000 communicerende wagens zouden rondrijden in Frankrijk.
De auto zonder chauffeur, vleesgeworden in de "Google Car", zal geen genoegen kunnen nemen met een plaatsbepalingssysteem via GPS, of de resem radars, sensoren en camera`s waarmee tegenwoordig de auto`s uitgerust zijn. Zij volstaan wel op een rechte lijn, maar zullen geen botsing voorkomen op een kruispunt, in een bocht of zijdelings.
Om dit te verhelpen zullen de auto`s geleidelijk aan uitgerust worden met een super Wi-Fi aan boord, die een bereik heeft van 10 keer de gewone Wi-Fi thuis. Daarmee kunnen zij rechtstreeks gegevens uitwisselen in een straal van één kilometer: door automatisch hun nadering aan de andere wagens te signaleren, of manueel de aanwezigheid van een obstakel door te geven zoals gemeld door de chauffeur van een van de wagens.
De automobielfabrikanten hebben zich bij de Europese autoriteiten ertoe verbonden om vanaf 2015 communicerende wagens in te zetten. De Duitse merken, die al kunnen bogen op een project dat twee jaar vroeger gelanceerd werd met een tien keer hoger budget, zouden de eersten moeten zijn. Het Franse pilootproject zou niet voor 2016 concreet worden en nog datzelfde jaar bij ons komen.
Europa heeft momenteel gekozen voor een vrijwillige installatie, terwijl men zich in de Verenigde Staten eerder richt naar een verplichte installatie in elk nieuw model.

Back to top button
Close
Close