Ontdek de Belgische muzikale app die werd bewierookt Wired!

Met Geometric Music kunt u uw muziek opnemen vooraleer u ze programmeert om op intuïtieve en speelse wijze een muziekstuk te creëren. De geometrie fungeert als matrix om uw geluiden te organiseren. Het resultaat: een uniek en vergankelijk staaltje muziek. Het volstaat om van muziek te houden om je te amuseren met de app, en dat valt in de smaak, zelfs aan de andere kant van de oceaan.

post-image-3
 
Na de publicatie van een artikel in het Amerikaanse magazine “The Wired”, werden de twee Belgische ontwerpers van de applicatie enigszins verrast door de omvang van het fenomeen. De downloads barstten uit hun voegen, de telefoon hield niet op met rinkelen en er wordt al een update overwogen.  

 

 
 
Maar wat doe je nu concreet met Geometric Music? 
Zodra je je klanken hebt opgenomen, kies je een geometrische vorm. Het geluid wordt dan gespeeld op iedere zijde van de vorm: daarmee heb je je dynamische structuur gekozen – de zeshoek voor een zestelsmaat, het vierkant voor een viertelsmaat, de driehoek voor een drietelsmaat en de cirkel voor een eentelsmaat. Maar dat is niet alles! Je kan deze kanten ook programmeren. Je klank wordt dan recht gelezen, op zijn kop, in het vertraagd of in het versneld.
 
Hierna kan je het formaat van je vorm aanpakken, hoe kleiner deze wordt, hoe sneller de weergave, hoe groter, hoe trager het geluid wordt weergegeven. Je kan blijven spelen door de vorm in de ruimte te verplaatsen.  
 
Je wijzigt het volume door de vorm van boven naar onder te verplaatsen en de stereo door een beweging van links naar rechts. Er bestaat ook een willekeurige optie, dan lever je je over aan de onvoorzienbare algoritmes van de app. Daarmee scoor je zeker!  
 
Het enige wat op dit moment ontbreekt is de mogelijkheid om de muziek die je maakt op te slaan. Deze functie zou moeten aanwezig zijn in de tweede versie, die wordt verwacht tegen het einde van het jaar. We zullen dan vast ook de speciale effecten zien floreren om aan je geluiden toe t voegen. De app zou gratis moeten blijven, alleen enkele tools op professioneel niveau zouden betalend worden, wat maar normaal is. Deze app heeft alle troeven om een groot publiek te  behagen, zonder geestdodend te zijn. We zoeken de valse noot…  
 
Het idee kiemde al geruime tijd in de hoofden van de twee bedenkers van Geometric Music, Gaëtan Libertiaux en Gaël Bertrand, beiden "magic makers" in de interactieve designstudio Superbe. Met deze applicatie halen ze de banden met hun eerste liefde, de muziek, weer aan. Ze zijn allebei gefascineerd door beatboxen en vroegen zich af hoe je muziek kan maken zonder noten te kunnen lezen of een instrument te spelen. En dit is dus hun antwoord. Geometric Music ontstond uit een tekening van een trillend vierkant, waarvan de zijden door het geluid worden doorkruist.  
 
Merk op dat Geometric Music, in juni 2014, werd gekozen op het internationaal festival van elektronische muziek en digitale kunsten in Barcelona, Sónar, om een eerste keer voor het publiek te verschijnen, via Market Lab. De app kreeg ook de Special Prize for SoundArt die ieder jaar wordt uitgereikt tijdens de App-Art award van het Centrum voor Kunsten en Media van Karlsruhe in Duitsland (ZKM).
  
Wat inside informatie: de wiskundige principes waar de app aan beantwoordt, meer bepaald de systemen van geometrische proporties, worden zorgvuldig gerespecteerd. Het uitzicht en de navigatie zijn even vlot als een perfect harmonische toonladder. We nemen onze hoed af en wachten op V2!  
 
 
 
Back to top button
Close
Close