Shelterr.com, de toekomstig Belgische parel van de online immobiliën?

Een aantrekkelijke look, gratis zoekertjes, een strak economisch model en plannen voor projecten in het buitenland: deze nieuwkomer op de Belgische online immobiliënmarkt heeft alles om in de smaak te vallen. Het blijft echter moeilijk om een plaatsje te veroveren in een zo verzadigde markt. Een kennismaking.

post-image-3

Meteen bij het eerste bezoek aan de site stelt men vast dat de nadruk gelegd werd op esthetiek en ergonomie. Een strak maar vooral efficiënt ontwerp, dat doet denken aan een zekere Airbnb. Benjamin Wayenberg, CEO van Shelterr, bevestigt ons: "Wij hebben daar bijzonder veel aandacht aan besteed, omdat de gebruikservaring centraal staat in ons project". Een design dat in contrast staat met wat de concurrentie aanbiedt. Denken we hierbij aan bijvoorbeeld Immoweb, dat gekenmerkt wordt door een vaak erg betwiste gebruikservaring.

Het Shelterr product bevat een massa functies die reeds geïmplementeerd zijn of het over enkele weken zullen zijn. Erg uiteenlopende functies zoals bezienswaardigheden in de wijk waar een pand zich bevindt, of de mogelijkheid om met drie muisklikken te weten welke lening u toegestaan kan worden. De V2 van de site wordt in april verwacht, de datum van de echte lancering van het complete product, en Shelterr zou dan klaar moeten zijn om deze zo specifieke markt te veroveren. Een mobiele applicatie zal het aanbod ondersteunen, en u zal onder andere alle panden kunnen raadplegen maar ook op heel simpele wijze vanop uw smartphone een advertentie online kunnen zetten.

Het economisch model is erg eenvoudig. De inkomsten zijn afkomstig uit reclame op de site en van premium profielen die de immobiliënagentschappen en in mindere mate de particulieren aanmaken. De agentschappen en hun makelaars zullen een professioneel profiel bezitten, waarmee zij zich kunnen voorstellen en alle informatie kunnen bijeenbrengen op het Shelterr-platform. Informatie die vandaag overal verspreid staat en voor de gewone gebruiker  vaak moeilijk te raadplegen is. En dat is duidelijk een van de sterke punten van dit project: alle informatie bijeenbrengen voor de gebruiker over een pand of een specifieke zoekopdracht en dit alles op slechts één plek voorstellen. Wat reclame betreft zal er een aanpak à la Facebook zijn waarbij specifieke doelgroepen aangeboden worden aan de adverteerders die over een specifiek platform zullen beschikken, een première in deze sector.

De advertenties zijn gratis, want Benjamin Wayenberg meent dat het betalend model volkomen voorbijgestreefd is en geen bestaansrecht meer heeft. Wat de benadering van de markt betreft, is er geen sprake van een frontale confrontatie met Immoweb: "Ik geloof niet dat dat de goede aanpak is, ik concentreer me liever op mijn product, om dat zo goed mogelijk te maken zodat de gebruikers "happy users" zijn. Wat ons project zal onderscheiden van dat van de concurrentie, is het geheel van de functies en subtiliteiten die wij er momenteel nog aan toevoegen. Samen met de unieke ergonomie zullen zij zorgen voor een product waar de gebruikers dol op zijn". De agentschappen zijn in elk geval erg enthousiast over het project, en geven al aanwezig op het platform; gesprekken met grote nationale netwerken zijn in vergevorderd stadium en zouden het aanbod moeten vervolledigen.

Er bestaat ongetwijfeld een vraag, of dat nu bij de nieuwe gebruiker of het agentschap is; er is een verwachting ontstaan en verschillende projecten hebben al getracht door te dringen op de markt, maar tot op heden zonder succes. Of het probleem nu bij het economisch model of bij de aanpak ligt, de vaststelling blijft: het is erg moeilijk om door te dringen op de online Belgische immobiliënmarkt. Dat schrikt Benjamin Wayenberg en zijn team niet af,  die zich nochtans bewust zijn dat het avontuur over 6 maanden al afgelopen kan zijn. Integendeel, er zijn al plannen voor uitbreiding naar het buitenland, en de ambitie om snel een belangrijke speler in de sector te worden valt te merken in de kantoren van de start-up, gevestigd in Elsene.

Nu is het aan Shelterr om voor de Belgische gebruiker een reflex te worden wanneer hij een pand zoekt. Een afdeling gewijd aan referencing en aan de ontwikkeling van een sociale strategie wordt op poten gezet. De mobiele applicatie is zo goed als klaar en zou aan de verwachtingen van de gebruikers moeten beantwoorden, zo meent de CEO. Shelterr wil op alle fronten tegelijk oprukken, met het risico het te groot aan te pakken. De ondernemingsfilosofie van Benjamin Wayenberg zou met deze spreuk samengevat kunnen worden: "Overwinnen zonder gevaar, is triomferen zonder glorie". Eén ding staat in elk geval vast: Shelterr zal in de volgende maanden van zich laten horen.

 

Back to top button
Close
Close