Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Telenet flirt met VOO

Telenet flirt met VOO

De Vlaamse kabeloperator wil nauwer samenwerken met zijn tegenhanger in Wallonië. Een logische stap, gezien de mutatie in de telecomsector in Europa.

Telenet maakt zijn binnenlandse ambities bekend. Nu het gesterkt is door zijn overname van Base, dat het hele grondgebied dekt, zou de kabeloperator zijn banden  met VOO  willen versterken en zich meer als een "Belgische" speler willen profileren. De laatste dagen heeft CEO John Porter een echt charmeoffensief ingezet in de Franstalige pers, in de trant van "wij komen in vrede".

John Porter heeft geen enkel detail vrijgegeven over deze nauwere samenwerking, behalve dan dat Base waarschijnlijk het merk zal zijn dat deze toenadering concretiseert, en dat de Telenet-vlag beperkt blijft tot de Vlaamse markt.

De tendens tot een toenadering met VOO is niet nieuw en gaat al terug tot de lancering van Belgacom TV in 2005. Op dat moment trokken de Franstalige kabeloperatoren in gespreide slagorde op tegen de historische operator, waarbij haast elke regio zijn eigen kabeloperator had via een intercommunale.

Toen de historische operator zijn intrede maakte op de teledistributiemarkt, behoorde een overname van de Waalse kabeloperatoren tot de mogelijke opties. Uiteindelijk heeft de politiek beslist om de kabelintercommunales te groeperen onder één en dezelfde vlag, die van VOO, waarbij Telenet  teruggedrongen werd naar de taalgrens.

Vandaag is de context veranderd. Wat de kabels zelf betreft is de telecomsector zich aan het concentreren in Europa, groeit de concurrentie en is er een toenemende druk op de prijzen. Het is al consolidatie wat de klok slaat, zoals nogmaals aangetoond wordt door de recente transformatie van Mobistar tot Orange, of die van Numericable tot SFR, ook op de Belgische markt.

Wat de content betreft lijkt de toekomst toe te behoren aan wereldwijde giganten zoals Netflix en Amazon, die massaal in streaming investeren. Dat vormt op termijn een bedreiging voor betaal-tv zoals BeTV (zusterfirma van VOO via de groep Tecteo), dat trouwens zopas zijn commercieel aanbod herzien heeft nu het geconfronteerd wordt met internationale concurrenten die zich niet enkel tevreden stellen met het opkopen van rechten op films en feuilletons, maar voortaan ook zelf hun eigen fictiecataloog produceren.

In deze voortdurend veranderende omgeving rijst onvermijdelijk de vraag naar de zin van het bestaan van twee kabeloperatoren voor een markt van tien miljoen gebruikers. Voor Telenet evenwel is er geen sprake van om de Franstalige markt aan te vallen met "triple play" packs, die de openstelling van de kabel zouden veronderstellen en ervaren zouden worden als een agressie tegen VOO in het zuiden van het land. John Porter houdt echter de deur open voor een eventuele overname indien Tecteo op een mooie dag zou beslissen om VOO in het uitstalraam te zetten...

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top