Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Stand van zaken op de Belgische ICT-markt in 2017

Stand van zaken op de Belgische ICT-markt in 2017

Een gedetailleerd onderzoek schetst een nauwkeurig beeld van het ICT-landschap in België. Een première, die een stand van zaken geeft van de computerhardware van organisaties met meer dan 200 werknemers. Een analyse en cijfers.

Het marktonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder auspiciën van Beltug (een samenwerking van de telecombedrijven Orange, Proxims en Telenet), biedt een uniek en zeer gedetailleerd beeld van het ICT-landschap in België.
Zo toont het onderzoek aan dat bij 81% van de organisaties minstens een deel van de medewerkers ook zijn laptop of tablet thuis mag gebruiken. Opmerkelijk feit is dat 50% van deze organisaties het gebruik ervan enkel toelaten voor professionele doeleinden, zelfs als één organisatie op drie ook gebruik van de toestellen toelaat voor privaat doeleinden.

Een ander interessant punt: bijna de helft van de grote bedrijven doet beroep op één en dezelfde operator voor zijn vaste en mobiele diensten. Iets meer dan de helft van de bedrijven komt tussen in de mobiele telefoonkosten voor privaat gebruik.
Bij 33% van de bedrijven kunnen de medewerkers hun eigen mobiele toestel gebruiken voor het bedrijf (BYOD of Bring Your Own Device) en dat gebruiken op hun netwerk. Bij deze organisaties maakt 10% al gebruik van IoT toepassingen op nationale schaal en 20% op internationale schaal.

Unified Communications wordt al gebruikt bij 29% van de bedrijven en 15% ervan maakt zich op om deze technologie in toepassing te brengen. Met Unified Communications kan men de functies van telefonie, chat, data-uitwisseling, aanwezigheidsinformatie, enz. in elkaar integreren. Microsoft Skype for Business gaat met het leeuwenaandeel lopen, met 44% van de installaties, gevolgd door Cisco met 22%, en ver daarachter alle andere producten.
De gratis communicatietools (Skype, WhatsApp, Facebook Messenger, enz.) worden bovendien volop gebruikt in de bedrijfswereld: 28% van de respondenten verklaart dat zijn bedrijf deze tools gebruikt om in de context van het bedrijf te communiceren.

Opmerkelijk is dat 43% van de bedrijven niet van plan is om die te installeren. Van de respondenten verklaart 77% dat het personeel van zijn bedrijf geen toestemming heeft om software op hun pc te installeren.

Wat beveiligingsbudget betreft heeft 43% van de bedrijven dit verleden jaar naar boven toe herzien, en 35% ervan verklaart het dit jaar te willen doen.

Met betrekking tot de cloud meldt 24% van de bedrijven dat zij in onderhandeling zijn over cloud-contracten (onderhandelingen die vooral betrekking hebben op een verbetering van de kwaliteitswaarborgen en op de opzegvoorwaarden van het contract).
Bij de grote organisatie zegt 44% software in de cloud te gebruiken. Het gaat vaak om CRM-toepassingen (beheer van de klantenrelaties), e-mails en unified communications oplossingen.
De grootste hinderpaal die adoptie van de cloud voor de belangrijkste bedrijfstoepassingen in de weg staat, is de beveiliging van de gegevens.
 

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top