Cyberaanvallen op alle terreinen

De logistieke keten, elektronische boodschappen, het mobiele toestel, de cloud… Geen enkele omgeving is nog veilig voor cyberaanvallen. Een nieuw rapport inventariseert het probleem.

post-image-3

Uit het laatste rapport van Check Point over de trends bij cyberaanvallen in het eerste semester 2019 blijkt dat het aantal aanvallen sinds 2018 met 50% gestegen is. Het rapport stelt ook een verschuiving vast van de dreiging naar mobiele bankapps.

Volgens het onderzoek zou geen enkele omgeving vandaag nog veilig zijn voor cyberaanvallen. Hackers blijven immers nieuwe toolsets en technieken ontwikkelen, die het gemikt hebben op de activa van bedrijven die in de cloud opgeslagen staat, persoonlijke mobiele toestellen, de applicaties van vertrouwde leveranciers, en zelfs de meest voorkomende mailplatformen.

Het aantal aanvallen met malware die zich op bankapps richt is met meer dan 50% gestegen tegenover 2018, zodat het nu een zeer vaak voorkomende mobiele dreiging is. Die malware is in staat om gegevens over betalingen, identificatiegegevens en geld te stelen van de bankrekeningen van de slachtoffers. De nieuwe versies van deze malware kunnen eveneens massaal verspreid worden door al wie bereid is ervoor te betalen.

Hackers breiden hun aanvallen ook uit tot de bevoorradingsketen van software, om zo malware code te injecteren in een legitieme software, door een van de componentmodules te wijzigen en te infecteren.

De populariteit van publieke cloud-omgevingen leidt bovendien tot een stijging van het aantal cyberaanvallen die gericht zijn op gevoelige data die op die platformen vertoeft. De afwezigheid van beveiligingspraktijken, configuratiefouten en slecht beheer van de bronnen in de cloud blijven dan ook de belangrijkste dreigingen voor het cloud-ecosysteem in 2019.

Het rapport herinnert er tot slot ook aan dat dreigingen zoals gerichte aanvallen met ransomware, DNS-aanvallen en cryptocurrency-extractors ook in 2019 actueel blijven.

Back to top button
Close
Close