De grote "post-covid" doorbraak van de eID

Het aantal gebruikers van digitale identiteitsdocumenten zal in 2026 de kaap van 6,5 miljard overschrijden wereldwijd. Een explosieve groei met 50% in 4 jaar tijd, die een grote vooruitgang in online administratiediensten mogelijk zal maken. Op voorwaarde evenwel dat men de beveiligingsproblemen niet veronachtzaamt.

post-image-3

Uit het onderzoek "Digital Identity: Key Opportunities, Regulatory Landscape & Market Forecasts 2022-2026" van Juniper Research blijkt dat het aantal gebruikers van digitale identiteitsdocumenten tegen 2026 wereldwijd de kaap van 6,5 miljard zal overschrijden, tegenover 4,2 miljard in 2022.

Deze groei met meer dan 50% werd versneld door de pandemie; zij weerspiegelt ook het groeiend belang van de digitale identiteit in sectoren zoals de overheidsdiensten.

Het onderzoek legt uit dat "gemakkelijke en gelijke toegang voor iedereen kritieke factoren zijn voor het gebruik van de elektronische identiteit in overheidsdiensten". En adviseert de overheden om "samen te werken met elektronische identiteitsproviders die over diverse identiteitsgegevenssets beschikken, om een inclusieve digitale transformatie in de online administratie te verzekeren".

Deze digitalisering van identiteitskaarten, waarop men allerlei soorten gegevens kan laden, wordt beschouwd als een voorafgaande voorwaarde voor tal van initiatieven bij de online administraties. Zij zal in de vijf volgende jaren een belangrijke digitale implementatie mogelijk maken.

"Identiteitskaarten waren in sommige landen controversieel vanwege privacyproblemen, maar zij vormen een goed ingeburgerd mechanisme voor de digitalisering van identiteitspraktijken", legt Damla Sat uit, medeauteur van het onderzoek.

Het onderzoek beklemtoont dat, waar er op het gebied van e-commerce heel wat fraude heerst, de administratieve diensten problemen met gegevensverificatie vooral niet over het hoofd mogen zien.
Daarom moeten overheden die elektronische identiteitsdocumenten uitgeven, samenwerken met providers van verificatiediensten die een waaier aan verschillende verificatiescenario`s aanbieden voor alle gebruikstoepassingen, want anders zullen zij er niet in slagen om deze toegangspoort naar risicovolle fraude te beveiligen.

Back to top button
Close
Close